Jak czyścić sprzęt gastronomiczny

Urządzenia gastronomiczne wymagają regularnego czyszczenia i konserwacji. Po pierwsze dlatego, że wtedy na dłużej zachowają trwałość. Po drugie zaś z powodów higienicznych. Na rynku dostępne są profesjonalne środki czystości, których można używać w restauracyjnej kuchni. Do bieżącego sprzątania sprawdzi się także chemia, której na co dzień używa się w domu.

Podstawowe zasady mycia sprzętu w restauracji

Aby wyposażenie gastronomii dłużej było sprawne, podczas czyszczenia go należy przestrzegać następujących zasad:

  1. poczekać aż powłoki grzewcze będą chłodne (nie tylko ze względu na sam sprzęt, ale także bezpieczeństwo osoby, która musi je wyczyścić)
  2. wszelkie czynności wykonywać na bieżąco
  3. odłączyć urządzenia elektryczne od prądu na czas mycia, a potem osuszyć je przed ponownym włączeniem zasilania
  4. stosować środki, które przeznaczone są do użytku w kuchni i dokładnie zmywać je czystą wodą z czyszczonej powierzchni

Właściciel kuchni powinien wraz z pracownikami opracować wygodny dla wszystkich i skuteczny system dbania o higienę w kuchni. Może ustalić grafik odpowiedzialności. Wtedy każdego dnia inna osoba zajmuje się dbaniem o porządek i myciem wszystkich urządzeń po skończonej pracy.

Oczywiście musi zapewnić pracownikom odpowiedni sprzęt i środki czystości. Prócz urządzeń kuchennych to sklep gastronomiczny oferuje narzędzia oraz chemię, której można bezpieczne używać w restauracyjnej kuchni. Poza tym należy pamiętać też o środkach ochronnych dla pracowników – w tym wypadku konieczne będą rękawice.

Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.

Jak łatwo zachować czystość w kuchni restauracyjnej?

Najlepiej jest zacząć od tego, by kupić dobry sprzęt przeznaczony do użytku profesjonalnego. Urządzenia gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej należą do tych, które można w najprostszy sposób utrzymać w czystości. Większość zabrudzeń schodzi ze stalowej powierzchni bez szorowania. Dodatkowo też stalowe blaty i naczynia nie rysują się, więc na długo zachowają żywotność.

Aby w restauracyjnej kuchni było czysto, musi być ona odpowiednio duża. Im więcej sprzętu, a co za tym idzie pracowników, tym trudniej zachować odpowiednie warunki higieniczne. Tu sprawdza się ta sama zasada, co w domu – w małej kuchni o wiele łatwiej robi się wielki bałagan niż odwrotnie.

W gastronomii kluczowa jest ergonomia: odpowiednie zaprojektowanie kuchni tak, by służyła wszystkim pracownikom jest podstawą. Dobrej jakości sprzęt w połączeniu z profesjonalnym projektem sprawią, że kuchnia będzie przyjaznym środowiskiem pracy.

Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze rożno do kurczaka na GastroProdukt.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here