Urządzenia gastronomiczne wymagają regularnego czyszczenia i konserwacji. Po pierwsze dlatego, że wtedy na dłużej zachowają trwałość. Po drugie zaś z powodów higienicznych. Na rynku dostępne są profesjonalne środki czystości, których można używać w restauracyjnej kuchni. Do bieżącego sprzątania sprawdzi się także chemia, której na co dzień używa się w domu.
Podstawowe zasady mycia sprzętu w restauracji
Aby wyposażenie gastronomii dłużej było sprawne, podczas czyszczenia go należy przestrzegać następujących zasad:
- poczekać aż powłoki grzewcze będą chłodne (nie tylko ze względu na sam sprzęt, ale także bezpieczeństwo osoby, która musi je wyczyścić)
- wszelkie czynności wykonywać na bieżąco
- odłączyć urządzenia elektryczne od prądu na czas mycia, a potem osuszyć je przed ponownym włączeniem zasilania
- stosować środki, które przeznaczone są do użytku w kuchni i dokładnie zmywać je czystą wodą z czyszczonej powierzchni
Właściciel kuchni powinien wraz z pracownikami opracować wygodny dla wszystkich i skuteczny system dbania o higienę w kuchni. Może ustalić grafik odpowiedzialności. Wtedy każdego dnia inna osoba zajmuje się dbaniem o porządek i myciem wszystkich urządzeń po skończonej pracy.
Oczywiście musi zapewnić pracownikom odpowiedni sprzęt i środki czystości. Prócz urządzeń kuchennych to sklep gastronomiczny oferuje narzędzia oraz chemię, której można bezpieczne używać w restauracyjnej kuchni. Poza tym należy pamiętać też o środkach ochronnych dla pracowników – w tym wypadku konieczne będą rękawice.
Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.
Jak łatwo zachować czystość w kuchni restauracyjnej?
Najlepiej jest zacząć od tego, by kupić dobry sprzęt przeznaczony do użytku profesjonalnego. Urządzenia gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej należą do tych, które można w najprostszy sposób utrzymać w czystości. Większość zabrudzeń schodzi ze stalowej powierzchni bez szorowania. Dodatkowo też stalowe blaty i naczynia nie rysują się, więc na długo zachowają żywotność.
Aby w restauracyjnej kuchni było czysto, musi być ona odpowiednio duża. Im więcej sprzętu, a co za tym idzie pracowników, tym trudniej zachować odpowiednie warunki higieniczne. Tu sprawdza się ta sama zasada, co w domu – w małej kuchni o wiele łatwiej robi się wielki bałagan niż odwrotnie.
W gastronomii kluczowa jest ergonomia: odpowiednie zaprojektowanie kuchni tak, by służyła wszystkim pracownikom jest podstawą. Dobrej jakości sprzęt w połączeniu z profesjonalnym projektem sprawią, że kuchnia będzie przyjaznym środowiskiem pracy.
Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze rożno do kurczaka na GastroProdukt.pl.